Proefveld analyse met drones

Drones zijn uitermate geschikt om proefveld analyse uit te voeren. Door de hoge precisie van de beelden kunnen we de kleinste objecten goed analyseren. We zien dat niet alleen in de toepassingen in de agrarische sector. Maar juist daar waar hoge nauwkeurigheid gewenst is zien we de mogelijkheden van drones.

Proefveld analyse
Inmeten van proefvelden met behulp van ground control points en RTK gps

Met behulp van de drone en meerdere camera’s is het mogelijk om kleine veldjes toch nauwkeurig in beeld te krijgen. Om de nauwkeurigheid te vergroten, kunnen we de proefvelden inmeten met behulp van ground control points en RTK GPS. Hierdoor komen de velden exact op de juiste plaats te liggen. De ground control points worden met de dataverwerking van de proefvelden mee genomen. Zodoende kunnen we ook bij herhalende vluchten nog steeds dezelfde precisie aanbieden.

De vluchten kunnen we uitvoeren met multispectrale sensoren. Hiermee krijg je inzicht in bijvoorbeeld bladmassa en bladgroen. Maar ook de losse reflectiewaarden zijn interessant. Daarnaast kunnen we de proefvelden ook meten met een RGB camera. Hierdoor wordt het mogelijk om de velden visueel te beoordelen. Of kunnen we hoogte modellen maken van de velden. De data kunnen we uiteraard ook combineren om op verschillende vlakken inzicht te geven.

Zodra de vlucht en dataverwerking uitgevoerd zijn maken wij onze eigen proefveld analyse over de velden. De velden worden ingedeeld in een raster per behandelingsherhaling en worden daarna geanalyseerd op de indexen die de klant wenst. Dit kan dus, net als in het voorbeeld, bladmassa zijn.

Proefveld analyse
Proefveld analyse op basis van bladmassa

Maar we kunnen ook aparte reflectie waarden analyseren. Ieder object krijgt zijn eigen beoordeling / waarde. In het voorbeeld hieronder zie je zo’n weergave. Wij delen deze in op een kleuren combinatie, om snel visuele verschillen aan te tonen.

Deze data-analyse geeft de proefveld specialisten een extra beoordelingslaag. Proeven kunnen daarmee sneller en op basis van vaste data beoordeeld worden. Door het combineren van meerdere datalagen of meerdere vluchten krijg je meer inzicht in de proefvelden. Daardoor maakt het drones uitermate geschikt om proefveld analyses uit te voeren.

Naast het nuttige effect van deze beelden, levert proefveld analyse ook gewoon mooie plaatjes op zoals hieronder. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via info@mdlagro.nl